Gewas
Tuinkers
Tuinkers is makkelijk te kweken en snel oogstklaar. Het is een lekkere, iets pittige toevoeging aan bijvoorbeeld salades of op een boterham.
Tuinkers is makkelijk te kweken en snel oogstklaar. Het is een lekkere, iets pittige toevoeging aan bijvoorbeeld salades of op een boterham.
Voor het kweken van tuinkers heb je heel weinig ruimte nodig en het kan zelfs als je alleen een donkere keuken hebt. Groene vingers zijn niet nodig: je kunt bijna niets fout doen.
JANJ | FEBF | MRTM | APRA | MEIM | JUNJ | JULJ | AUGA | SEPS | OKTO | NOVN | DECD | ||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
= zaaien = oogsten
Er is weinig nodig voor tuinkers om op te groeien. Een dun laagje aarde is al voldoende. Ook kun je een kiemschaaltje gebruiken. (Het kan ook op watten of keukenpapier, maar op Achthoog focus ik graag op herbruikbare materialen.) In aarde groeit de tuinkers het snelst en is de smaak het beste, maar je haalt ook prima resultaten met de andere ondergronden.
Tuinkers heeft geen direct zonlicht nodig. Het groeit in het donker zelfs het snelst én je hebt dan minder last van zaadomhulsels die aan de blaadjes blijven hangen. Wel heb je pakweg de laatste dag een beetje (indirect) zonlicht nodig als je wilt dat de tuinkers groen i.p.v. witgeel wordt.
Strooi de zaadjes bovenop het rooster van het kiemschaaltje.
Zaai vrij dik, zodat het rooster vrijwel helemaal bedekt is met zaadjes.
Vul onder de kraan het schaaltje met water totdat de zaadjes op het rooster net onder water staan.
De zaadjes zullen na een dag meestal al ontkiemen.
Geschikt voor pot/bak: ja
Ideale kiemtemperatuur: 18–25 °C
Kiemduur: 3–6 dagen
Zaaidiepte: 5 mm
Hoogte: 7–9 cm
Breedte: 1 cm
Zonbehoefte: donker, schaduw tot volle zon