Taugé
Taugé is een makkelijk te kweken kiemgroente en snel oogstklaar. Het zijn de kiemen van de mungboon. De smaak is wat bitter en het is lekker knapperig als je het rauw eet. Taugé wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten.

Taugé is een makkelijk te kweken kiemgroente en snel oogstklaar. Het zijn de kiemen van de mungboon. De smaak is wat bitter en het is lekker knapperig als je het rauw eet. Taugé wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten.
Voor het kweken van taugé heb je heel weinig ruimte nodig en het kan zelfs als je alleen een donkere keuken hebt. Groene vingers zijn niet nodig: je kunt bijna niets fout doen.
JANJ | FEBF | MRTM | APRA | MEIM | JUNJ | JULJ | AUGA | SEPS | OKTO | NOVN | DECD | ||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
= zaaien = oogsten
Er is weinig nodig voor taugé om op te groeien. Je kunt het kweken in een glazen pot.
Taugé heeft geen direct zonlicht nodig. Het gebrek aan licht zorgt er juist voor de taugé wit-geel blijft.
Neem een glazen pot zonder deksel.
Was de pot heel goed af (anders krijg je misschien schimmel).
Knip een stuk gaasdoek of andere fijn geweven stof ter grootte van iets meer dan de bovenkant van de pot.
Het moet nog vastgezet kunnen worden met een elastiek rond de rand van de pot.
Doe 30 gram mungbonen in de pot.
Giet lauw water in de pot tot de bonen helemaal onder staan.
Maak het gaasdoek met een elastiek vast aan de bovenkant van de pot.
Keer de pot boven de gootsteen om, zodat het water weg kan lopen.
Giet de pot nogmaals halfvol met lauw water.
Laat de bonen 12 uur lang op een donkere plek staan.
Giet vervolgens de mungbonen af door de pot om te keren boven de gootsteen.
Laat goed uitlekken.
Geschikt voor pot/bak: nee
Zonbehoefte: donker