Voor het kweken van taugé heb je heel weinig ruimte nodig en het kan zelfs als je alleen een donkere keuken hebt. Groene vingers zijn niet nodig: je kunt bijna niets fout doen.
Kweekschema
JANJ |
FEBF |
MRTM |
APRA |
MEIM |
JUNJ |
JULJ |
AUGA |
SEPS |
OKTO |
NOVN |
DECD |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
= zaaien
= oogsten
De beste plek
Er is weinig nodig voor taugé om op te groeien. Je kunt het kweken in een glazen pot.
Taugé heeft geen direct zonlicht nodig. Het gebrek aan licht zorgt er juist voor de taugé wit-geel blijft.
Voorbereiding
-
Neem een glazen pot zonder deksel.
-
Was de pot heel goed af (anders krijg je misschien schimmel).
-
Knip een stuk gaasdoek of andere fijn geweven stof ter grootte van iets meer dan de bovenkant van de pot.
Weken
-
Doe 30 gram mungbonen in de pot.
-
Giet lauw water in de pot tot de bonen helemaal onder staan.
-
Maak het gaasdoek met een elastiek vast aan de bovenkant van de pot.
-
Keer de pot boven de gootsteen om, zodat het water weg kan lopen.
-
Giet de pot nogmaals halfvol met lauw water.
-
Laat de bonen 12 uur lang op een donkere plek staan.
-
Giet vervolgens de mungbonen af door de pot om te keren boven de gootsteen.
-
Laat goed uitlekken.
Kweekinformatie
Geschikt voor pot/bak: nee
Planteigenschappen
Zonbehoefte: donker
Verzorgen
Spoel de zaden 2–3 keer per dag en laat het water vervolgens weer weg lopen. Dit voorkomt bacteriegroei.
Oogsten
Na 5 dagen kun je de taugé oogsten.
Let op: er kunnen meer rassen bestaan dan hierboven genoemd. Enkel rassen uit de databank van Achthoog.nl worden getoond.
Taugé wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt. O.a. in loempia’s en gado gado.
Bewaren
In de koelkast: 2 dagen
Vriezer (−18 °C): 1 jaar
Taugé is slecht bewaarbaar. Je eet het dus het beste direct op in de paar dagen dat je het kan oogsten. Wil je het toch bewaren, dan kun je het afgedekt in de koelkast twee dagen bewaren.
Wil je het later nog in warme gerechten gebruiken, dan kun je het ook blancheren en invriezen. Het is dan (op −18 °C) nog een jaar houdbaar.