Radijsjes zijn een makkelijk te telen groente. Ze nemen weinig plaats in en na anderhalf tot twee maanden kun je ze al oogsten. Lekker als bijvoorbeeld frisse, knapperige toevoeging aan salades.
Je kunt radijs het hele jaar door zaaien. Let in de zomerperiode wel op dat je een ras gebruikt dat geschikt is voor de zomerteelt, anders worden je radijzen voos en heb je eerder last van ziekten en plagen. Langwerpige radijzen zijn hier erg geschikt voor.
Kies een kweekmethode om daarvan het kweekschema en de kweekinstructies te zien:
Afhankelijk van het seizoen waarin je zaait, kun je de radijzen het beste een zonnige of minder zonnige plek geven. In het voor- en najaar kies je voor een zonnige plek (geeft weinig loof en vollere radijzen). In de zomer juist voor halfschaduw. Daarmee voorkom je dat het loof te veel vocht onttrekt uit de wortel waardoor de radijzen voos worden. Radijsjes zijn ook een goede groente om samen met wortel te zaaien. Wortel kiemt traag, waardoor het lang duurt voor je het rijtje goed ziet. Radijs kiemt juist erg snel, waardoor je meteen ziet waar het rijtje ook alweer was. Tegen de tijd dat de wortels een beetje boven de grond staan, heb je de radijzen geoogst.
Zaaien
Zaai de zaadjes op 2 cm afstand.
De zaaidiepte hangt af van het ras: ronde radijzen op ½ centimeter diepte, lange radijzen op 1–2 centimeter diepte.
Zaaien
Zaai de zaadjes op 2 cm afstand.
De zaaidiepte hangt af van het ras: ronde radijzen op ½ centimeter diepte, lange radijzen op 1–2 centimeter diepte.
Zaaien
Zaai de zaadjes op 2 cm afstand.
De zaaidiepte hangt af van het ras: ronde radijzen op ½ centimeter diepte, lange radijzen op 1–2 centimeter diepte.
Kweekinformatie
Geschikt voor pot/bak: ja
Zaaidetails
Ideale kiemtemperatuur: 12–21 °C
Kiemduur: 3–14 dagen
Zaaidiepte: 5–20 mm
Zaaidetails
Ideale kiemtemperatuur: 12–21 °C
Kiemduur: 3–14 dagen
Zaaidiepte: 5–20 mm
Zaaidetails
Ideale kiemtemperatuur: 12–21 °C
Kiemduur: 3–14 dagen
Zaaidiepte: 5–20 mm
Planteigenschappen
Hoogte: 15–20 cm
Breedte: 10–15 cm
Zonbehoefte: halfschaduw tot volle zon
Water geven
Geef regelmatig water, met name in tijden van droogte. Zo voorkom je voze en taaie radijzen en je hebt minder kans op aardvlooien.
Bemesten
Radijs heeft geen speciale bemesting nodig.
Let op met te veel stikstof, dan krijg je vooral loof en weinig knol.
Water geven
Geef regelmatig water, met name in tijden van droogte. Zo voorkom je voze en taaie radijzen en je hebt minder kans op aardvlooien.
Bemesten
Radijs heeft geen speciale bemesting nodig.
Let op met te veel stikstof, dan krijg je vooral loof en weinig knol.
Water geven
Geef regelmatig water, met name in tijden van droogte. Zo voorkom je voze en taaie radijzen en je hebt minder kans op aardvlooien.
Bemesten
Radijs heeft geen speciale bemesting nodig.
Let op met te veel stikstof, dan krijg je vooral loof en weinig knol.
Oogsten
Je kunt radijs oogsten als de knol een doorsnede van zo’n 2 centimeter heeft.
Je kunt dit controleren door wat aarde rondom de knol weg te vegen.
Pak de radijs iets onder het loof vast en trek hem uit de grond.
Snij uiterlijk een uur na oogsten het loof eraf.
Oogsten
Je kunt radijs oogsten als de knol een doorsnede van zo’n 2 centimeter heeft.
Je kunt dit controleren door wat aarde rondom de knol weg te vegen.
Pak de radijs iets onder het loof vast en trek hem uit de grond.
Snij uiterlijk een uur na oogsten het loof eraf.
Oogsten
Je kunt radijs oogsten als de knol een doorsnede van zo’n 2 centimeter heeft.
Je kunt dit controleren door wat aarde rondom de knol weg te vegen.
Pak de radijs iets onder het loof vast en trek hem uit de grond.
Snij uiterlijk een uur na oogsten het loof eraf.
Let op: er kunnen meer rassen bestaan dan hierboven genoemd. Enkel rassen uit de databank van Achthoog.nl worden getoond.
Radijs heeft een mosterdachtige pittigheid en is lekker knapperig en sappig. Zelfgekweekte radijs is meestal net wat pittiger dan die uit de winkel. Het komt goed tot zijn recht in salades of op een boterham met hartig beleg. Ook kun je radijzen inmaken en van het loof kun je soep koken.
Bewaren
Buiten de koelkast: 3 dagen In de koelkast: 5 dagen
Buiten de koelkast kun je radijs hooguit 3 dagen bewaren. Als de radijsjes wat slap worden, kun je ze oppeppen door ze even in een bakje met koud water te leggen. Bewaar ze alleen niet in water, want dan verliezen ze wat van hun smaak.
In de koelkast kun je radijs het langs bewaren, als je het verpakt in vershoudfolie of een plastic zakje.
Bronvermelding foto
Radishes door Mike Licht, gelicentieerd onder CC BY 2.0 / bijgesneden